יש צ'ופרים שמצליחים למשוך יזמים אפילו לדיור מוגן בדימונה ומגדל העמק
תמריצים ליזמים: דיור מוגן בדימונה ומגדל העמק
בשנים האחרונות, חלה התקדמות משמעותית בתחום הדיור המוגן בישראל, כאשר יזמים נמשכים לפרויקטים חדשים באזורים פחות מבוקשים, בפרט בדימונה ובמגדל העמק. הצורך הגובר בדיור מוגן, לאוכלוסיית הקשישים, בתוספת תמריצים כלכליים מהמגזר הציבורי, מהווים מניע מרכזי להקמת פרויקטים חדשניים באזורים אלו. מדויק שנאמר, ההשקעות והיוזמות בתחום הדיור המוגן, שמתחברות לדרישות השוק, פותחות הזדמנויות חדשות הן ליזמים והן לדיירים.
רקע וסטטיסטיקות
על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אוכלוסיית הקשישים בישראל צפויה לגדול בכ-22% עד לשנת 2030. גידול זה מבסס את הצורך בפיתוח והרחבה של פתרונות דיור, ובמיוחד בדיור מוגן. צמיחת העלויות במרכז הארץ מצביעה על כך שדווקא אזורים כמו דימונה ומגדל העמק עשויים להוות פתרון מצוין לקשישים ולעדי הדיור המוגן, אשר מחפשים מקום מגורים נגיש, במחיר שווה לכל נפש. הדיור המוגן הופך להיות לא רק פתרון דיור אלא גם מקום לקהילה תומכת וחיים פעילים.
פיתוח והזדמנויות בעשייה
כחלק מהמאמצים להגדיל את ההצעות לדיור מוגן, המדינה פועלת להניע יזמים להקים פרויקטים באזורים מרוחקים. בין התמריצים שמציעה הממשלה, ניתן למצוא:
- הקלות במסים עבור עסקים המייצרים מרכזי דיור מוגן.
- סובסידיות להקמת פרויקטים ותחזוקתם.
- קווי סיוע כספיים ליזמים המעוניינים לפתח פרויקטים באזורים פחות מבוקשים.
תמריצים אלה עוזרים ליזמים להתמודד עם עלויות ההקמה ומאפשרים להם להציע דירות במחירים נגישים יותר, דבר אשר מעלה את הפופולריות של שכונות אלו בקרב אוכלוסיית הקשישים.
יתרונות דיור מוגן בדימונה ומגדל העמק
הקמת דיור מוגן באזורים כמו דימונה ומגדל העמק מגיעה עם מגוון יתרונות:
- מחירים נוחים: בהשוואה למרכז הארץ, השכרת דירות בדיור מוגן בדימונה ומגדל העמק נחשבת לאטרקטיבית יותר, דבר שמושך משפחות רבות וקשישים לחיות באזורים אלו.
- קהילתיות והשתייכות: יזום דיור מוגן באזורים אלו מציע גם יכולת לחיות בשכונות קהילתיות, המספקות לתושבים סביבת חיים תומכת ומחבקת.
- נגישות לשירותי בריאות: קרבה לקופות חולים ובתי חולים מאפשרת לדיירים גישה נוחה לשירותי הבריאות הנחוצים, דבר מהותי באוכלוסיית הקשישים.
פרויקטים לדוגמה והצלחות
אחד הפרויקטים המזוהים היטב בעיר דימונה הוא 'דיור מוגן זהב דימונה', אשר מציע 100 דירות משודרגות הכוללות שירותים רפואיים, בריכה, חדר כושר ואירועים חברתיים. דו"ח שהתקבל לאחרונה מצביע על הצלחה מרשימה, כאשר 90% ממספר הדירות כבר מאוכלסות לאחר שנה בלבד.
גם במגדל העמק הוקם פרויקט 'מגדל העמק מגונן', הממוקם באזור מרכזי בעיר ומציע למעלה מ-150 דירות. פרויקט זה הוא יוזמה פרטית אשר קיבלה גם תמיכה ממשלתית. סקר שנערך בקרב הדיירים העלה כי רובם, כ-85%, מרוצים מהשירותים המוצעים ומהקהילה המרכיבה את המתחם.
אתגרים בפני היזמים
למרות ההצלחות הרבות, יזמים נתקלים גם באתגרים שונים:
- תחרות מהמרכז: יזמים הממוקמים באזורים פחות מבוקשים כמו דימונה ומגדל העמק נתקלים בתחרות עזה עם יזמים במרכז הארץ, המציעים לעיתים קרובות אפשרויות מגורים עשירות יותר.
- אי וודאות כלכלית: שינויים מדיניים או כלכליים יכולים להוות מכשול להמשך הפיתוח וליכולת הכדאיות של פרויקטים בתחום הדיור המוגן.
תגובות והשלכות
תגובה של אנשי מקצוע בתחום והשלטון המקומי היא חיובית בדרך כלל. רבים רואים בתהליכים הללו הזדמנות פז להקלה על בעיות הדיור שהן סימן מובהק לדמוגרפיה המשתנה והצורך לתת מענה איכותי לאוכלוסיית הקשישים. גורמים ממשלתיים טוענים כי התמקדו בנושא בכול המישורים: כלכליים, חברתיים ובריאותיים, ובכך יסייעו להשתלבות הקשישים בחברה הרחבה.
מראה לעתיד
כפי שניתן לראות, עם העלייה המתמדת בביקוש לדיור מוגן, הממשלה והיזמים ממשיכים לפתח תוכניות להקמת פרויקטים באזורים כמו דימונה ומגדל העמק. תמריצים המוסרים את העול הכלכלי מאחורי ההשקעות, מלווים במודעות הגוברת לצרכים של האוכלוסייה הקשישה, מצביעים על כך שהמגמה של דיור מוגן באזורים אלה תמשיך ותתרחב גם בשנים הקרובות. לחיזוק התחום, יש צורך בפיתוח משתף פעולה בין המגזר הציבורי ליזמים, תוך שכלול ושדרוג השירותים המוצעים בדיור המוגן, במטרה להשאיר את הדיירים מרוצים ולהיענות לצרכים המשתנים של האוכלוסייה.